kersenronde

Placeholder image

 

Kersenronde
MierloPlaceholder image

De Historie van de Kersenronde Mierlo

Met alle verslagen & uitslagen, en alle winnaars uit de geschiedenis van de Kersenronde Mierlo.

Placeholder image
Winnaar
of
2012

De Historie van de Kersenronde Mierlo wordt u aangeboden door,

Met medewerking van, FOTOKOOS.

Ronde van het Kersenland
Kersenronde Mierlo

Sinds 2009 is de Kersenronde Mierlo weer in ere hersteld.
Mijn interesse voor de wielersport werd eigenlijk bij de Kersenronde op een jonge leeftijd geboren, hoewel ik het van mijn vader Mies de Louw in de genen meegekregen heb.
Ouderen herinneren zich ongetwijfeld nog de oprichting in 1948 van wielersportvereniging De Kersenlanders. Mannen van het eerste uur als Willem Steenbakkers, Janus Cuijten ( De Cuijt ) Jan van Neerven ( Dikke Jan ) of Piet de Groot. Tal van jonge coureurs werden lid en groeide bijvoorbeeld wielertalent Tiny Cuijten uit tot een exponent van die jonge Mierlose wielerclub.
Vanaf de beginjaren werd de Ronde van Mierlo georganiseerd en toen nog in de Wilhelminastraat, Dorpsstraat en Kerkstraat.
De Kersenlanders groeiden uit tot een landelijk bekende club en kwamen tal van renners uit het gehele land aan de start.
Willem Steenbakkers wilde meer. Een heuse van ‘Stad tot Stad wedstrijd’. Echt meetellen in de landelijke wielerwereld. Hij met zijn medewerkers kreeg het voor elkaar.
In 1956 de eerste Kersenronde ging van start, toen nog via Helmond, Someren, Geldrop en Mierlo.
De Kersenronde winnen betekende dat je een topper was. In korte tijd verwierf “Mierlo “het predicaat klassieker.
Dat zei niet alleen iets over de zwaarte van de wedstrijd maar ook iets over de sfeer en gastvrijheid wat Mierlo zo beroemd maakte in wielersportland.
De Kersenlanders verwierven zich ook de sympathie van de vergunninggevende instanties als gemeenten, provincie en rijksoverheid. Wielerploegen deden er alles aan om in Mierlo aan de start te verschijnen.
Drukte op de wegen maakte allengs het verkrijgen van vergunningen steeds moeilijker. Iets wat politiecommandant Wim Weijmans zich persoonlijk aantrok. (Je hebt meer last van provocerende jeugd dan van sportende jeugd.) Hij hing zelf aan de bel bij de instanties en kon 100% rekenen op zijn collega’s.
Op het parcours van zo’n veertig kilometer stond een politieman op alle gevaarlijke punten. In de koers natuurlijk de benodigde politiemotoren. Sterker, politiemensen boden zich vrijwillig aan om dienst te doen tijdens de Kersenronde en in die tijd allemaal nog voor een” half haantje” bij De Cuijt na afloop.
Schier onvoorstelbaar in de tegenwoordige tijd. Hoe zo’n groot evenement financieel allemaal te runnen ?
Willem Steenbakkers wist op geheel eigen wijze de sympathie te verwerven van grote en kleine bedrijven in Mierlo en omgeving. Hij leek zo’n beetje kind aan huis bij de familie Swinkels van BAVARIA en bij TOBOGA van Toon van den Bogaerd in Helmond.
De gastenwagens tijdens de Kersenronde puilden soms uit met burgemeesters en fabrieksdirecteuren. Oók de aanwezigheid van Bondscoach Joop Middelink. De ‘amateurtop’ in Mierlo, dus waren goede prestaties van belang. Opvallen om in vertegenwoordigende teams te worden uitgenodigd.
Bovendien was de Kersenronde immer een laatste testcase voor de Nationale kampioenschappen .Ook zal het publiek zich bijv. Cor Wijdenes herinneren als microfonist en de journalist Frits van Griensven. Op geheel eigen wijze informeerden zij het talrijke publiek.
Een onafgebroken reeks Kersenrondes eindigde in 1986. maar ook W.S.V. De Kersenlanders. Elders op deze site de namen van prijswinnaars .
Dankzij de huidige Stichting wielerevenementen Mierlo kreeg het initiatief van Willem Steenbakkers c.s. sinds 2009 een vervolg, en gaat weer van start in de Mierlose Marktstraat voor zo’n 180 kilometer.
Helaas, er zijn geen “Mierlose Zwarte “ meer.

Placeholder image

Fly High, Fall Free

Devin Supertramp

Ah, a peaceful balloon ride far above the tranquil desert - NOT. Tie a bungee to that basket and bounce your way across the sky. Make sure your life insurance is up-to-date, and then check out a whole new way to play.

Wint
2010

 

 

Wint
2011