kersenronde

Placeholder image

 

Kersenronde
MierloPlaceholder image

De Historie van de Kersenronde Mierlo

Met alle verslagen & uitslagen, en alle winnaars uit de geschiedenis van de Kersenronde Mierlo.

Placeholder image
Winnaar
of
2012

De Historie van de Kersenronde Mierlo wordt u aangeboden door,

Met medewerking van, FOTOKOOS.

KERSENRONDE VAN MIERLO.(1980.06.07

Gerard Tabak haalt vijfde zege in Kersenronde van Mierlo Brabantse klassieker verdient meer belangstelling

„Het bord tien kilometer is gepasseerd. We naderen met een kopgroep van twaalf renners de finish. Er wordt onophoudelijk gedemarreerd. Vooral Takens is zeer actief." Een mededeling van assistant wedstrijdleider Paul van de Tillaar aan de speaker op het aankomstparkoers in Mierlo. |
De Kersenronde naderde het einde en ondanks herhaaldelijke pogingen van vooral de Drent in de kleren van Batavus Ger Takens geleek het op een eindsprint met twaalf renners uit te draaien.
Kort na deze mededeling ging Gerard Tabak, de ex-beroepsrenner uit Veldhoven, aan. Tegen zijn sprong was aanvankelijk niemand opgewassen. In korte tijd nam hij honderd meter.
Toen maakte zich ook Giel van der Sterren, in 1976 solo winnaar in de Kersenronde, zich van de overigen los. In een rush reed hij naar Gerard Tabak en samen namen ze in de resterende kilometers ruim een minuut op hun vroegere gezellen.
Dat wil zeggen met uitzondering van Jos Weber, want hij maakte zich op nauwelijks vijf kilometer voor de finish ook los en verzekerde zich daarmee, op een halve minuut achter de eersten, van de derde plaats.
In de sprint voor de overwinning tekende Giel van der Sterren op vijfhonderd meter voor de eindstreep zijn eigen vonnis. Hij beging de fout de sprint aan te trekken en dat was juist een kolfje naar de hand van Gerard Tabak, die er gelanceerd overheen kwam en vrij gemakkelijk won.
Voor de ervaren coureur uit Veldhoven was dit de vijfde overwinning van dit seizoen.
De Kersenronde van Mierlo, altijd een van de meest begeerde klassiekers geweest, haalde dit jaar nauwelijks het niveau van een clubwedstrijd. Zo kort na Olympia's Ronde door Nederland hadden weinig topcoureurs zin om opnieuw twee dagen felle strijd met elkaar te leveren. Immers, daags na de Kersenronde werd de Ronde van Limburg verreden, en daar was de elite van onze amateurswereld wel present.
Van de gastrennersverenigingen hadden alleen R & B Glas-Peugeot, De Uitkomst-Riejan Sport's (als vertegenwoordigers uit de streek), Beckers Snacks, Van Eyck-Fongers, Samello, Batavus en Jan van Erp een ploeg afgevaardigd. Zij nog vermeld dat in deze ploegen de sterkste renners waren thuisgelaten en dat sommigen zelfs incompleet aan het vertrek kwamen.
Dat gold ook voor clubploegen zoals Windmolens (twee renners) en Pony-De Zwaluw uit Vlijmen die ook met twee eenheden present was, kortom de bezetting van deze Kersenronde, de 25e nog wel, stond op een laag pitje.
Jammer voor de organisatoren, die kosten noch moeite hadden gespaard om de wedstrijd zo goed mogelijk te laten verlopen. De nijvere werkers van de Kersenlanders werden voor hun doen en laten slecht beloond.
Aan het einde van de rit waren er ook bloemen voor wedstrijdleider Jan Klip. Hij is namelijk in alle 25 uitgaven de leider van de karavaan geweest.
De eerste vijftien kilometer waren spectaculair. De renners trokken zich niets aan van de drukkende temperatuur en nauwelijks was de karavaan losgelaten of Jos Weber meldde zich als eerste aanvaller. Hij kreeg kort hierna gezelschap van Daan Gompen, Jan Mulder en Peter Kivits en ook Jan Klerkx, Ger Takens, Peter Koppen en Jef van Lierop gingen vooraan een kijkje nemen.
Onder leiding van Uitkomst renner Kok uit Didam werd de schade echter snel hersteld.
In Someren passeerde weer een voltallige karavaan. Mulder bleef actief. Hij ging solo rijden op het moment dat de jonge Gerard Walstock uit Maastricht lek reed en in fraaie stijl terugkwam. Mulder werd ingelopen en Seuntjens en Nico Martens gingen op kop rijden. Ook deze renners kwamen echter niet verder dan tweehonderd meter weg en lieten zich toen weer inlopen.
In gesloten gelederen werd aan de tweede ronde van ongeveer 44 kilometer begonnen. Jannus Slendebroek, de winnaar van vorig jaar, stak zijn neus aan het venster. Uitkomst coureur Jan van Diepen keek tegen een tube zonder lucht aan en ook Frans Moons reed lek. De plaatselijke favoriet herstelde zeer snel en kwam weer bij dit in tegenstelling tot Jan van Diepen die de kleedkamer opzocht.
Het bleef onrustig. De meeste pogingen zetten geen zoden aan de dijk en waren geen lang leven beschoren.
Tussen de 60e en 70e kilometer nam Giel van der Sterren een voorsprong van 15 seconden, maar hij werd onder leiding van veelal Peter Koppen van de Jan van Erp formatie gekortwiekt.
Zeventig kilometer waren er gereden toen de Engelse Olympiaan Mike Coles recht op de pedalen sprong, Giel van der Sterren was weer attent en sprong mee en vijf kilometer verder sloten ook Jos Weber, Klerkx, Oosterhof, Gerard Tabak, Gerrie Takens, Donkers, van Dijk, Jos Bellemakers, Peter Koppen, Geert Oosterbosch en Vos aan.
Dat betekende dat R & B Glas, Batavus en de clubploeg van Tempo uit Veldhoven twee renners vooraan hadden en dat Olympia, Jan van Riebeeck, Pony-De Zwaluw, De Vallei renners, Beckers Snacks, Jan van Erp, met een renner vooraan vertegenwoordigd waren.
Bijna alle ploegen hadden derhalve belang bij het welslagen van deze poging. Het tempo in de groep werd stilgelegd en de kopgroep kon zich van de rest verwijderen.
Na 80 kilometer bedroeg de voorsprong van de leiders 35 seconden.
In Lierop verloren de eersten Coles, die lek reed en in de groep terugviel.
Bij het ingaan van de derde ronde werd een verschil van een minuut gemeten. De achtervolging van Windmolen man van Kessel en Backers coureur de Jong leed schipbreuk en de kopgroep reed verder weg.
Na 95 kilometer 1.20 min. en de kaap van 100 kilometer werd 1.30 min., eerder gepasseerd dan het peloton, dat licht vooraf werd gegaan door van Dijk uit Someren, Peter Roymans uit Bladel en Wim Bartol de Drent in de Uitkomst kleuren.
De renners vooraan werkten goed samen. In Someren - Eind, 120 kilometerwaren hier onder de wielen doorgegaan, werd een verschil van 2.43 min. gemeten en nog voordat Lierop werd bereikt was de kloof van drie minuten overschreden.
Op de Parallelweg van de Rijksweg Eindhoven - Venlo maakten zich vijftien renners uit de grote groep los.
Aanvankelijk kwamen van Dijk, Leo Pots, Gompen, Theo Vriens, van Hoorick, van der Velden, Tony Gruijters, Huijbers, Frank Moons, Piet Kessels, Jos Weber, van de Kerkhof, Jannes Slendebroek, Brokelmans en Roymans snel dichterbij, maar plotseling was het uit met de samenwerking. Enkele renners kwamen niet voldoende op kop en dat verstoorde de eenheid bij de achtervolgers.
De vijftien bleven “hangen" zoals dat heet en de leiders werden niet bedreigd. Zij konden in de laatste omloop onder elkaar gaan uitmaken wie met de vette happen naar huis zou kunnen keren. In Lierop 150 kilometer passeerden Gerrie Takens, Peter Koppen en Giel van der Sterren met een voorsprong van 20 seconden, maar nu bemoeide de latere winnaar Gerard Tabak zich met de zaak en in Someren zat het dozijn weer bij elkaar.
Jos Bellemakers moest zich in de strijd om de overwinning afzijdig houden. Hij reed kilometers lang met een aflopende tube en haalde de eindstreep net.
Gerrie Takens bleef op kop aanvallen maar kreeg geen vrijheid.
Jan Klerkx reed sterk in de tegenaanval en ging de Drent telkens halen. Dit spel herhaalde zich wel vijf of zes keer en niemand zou Gerrie Takens zijn succes op dat moment hebben misgund.
Het pakte echter anders uit. Gerard Tabak sprong in Lierop recht op de pedalen en toen had alleen Giel van der Sterren nog kracht genoeg om zich bij de Veldhovenaar te voegen.
Samen zochten zij de eindstreep op en onder luid applaus van de toegestrooomde menigte word Gerard Tabak winnaar van deze zilveren uitgave van de Kersenronde.

BRON: JO DE BRUIJN

Uitslag 1980
1. Gerard Tabak, Veldhoven
2. Giel van der Sterren, Haarsteeg
3. Jos Weber, Best
4. Geert Oosterbosch, Eindhoven
5. Jos Bellemakers, Neerkant
6. Gerrie Takens, Asssen
7. Peter Koppen, Geldrop
8. H. Donkers, Veldhoven
9. H. van Dijk, Veenendaal
10. L. Oosterhof, Eersengroen
11. Jan Klerkx, Vlijmen
12. J. Vos, Ernmen
13. Jannes Slendebroek, Vries
14. Daan Gompen, Vught
15. Frank Moons, Helmond
16. Tony Gruijters, Lieshout
17, Piet Kessels, Helmond
18. J. van de Velden, Geldrop
19. Theo Vriens, Helmond
20. T. Weber, Best
21. Peter Roymans, Bladel
22. M. van Dijk, Someren
23. Leo Pots, Deurne
24. E. van Hoorik, Lierop
25. Jan Huijbers, Achel
26. M. van de Kerkhof, Mierlo-Hout
27. G. Wittenberg, Schaiik
28. Toon Gijsbers, Helmond
29. P. van Spreeuwel, Hilvarenbeek
30. J. Poley, Kruiningen
31. C. de Jong, Schijf
32. A. Vosters, Eersel
33. Ben Liebregts, Vlijmen
34. M. Coles, Engeland
35. D. Ariesen, Veenendaal
36. R. Seuntjens, Bladel
37. H. Schellekens, Schijndel
38. Gerard Walstock, Maastricht
39. J. Webers, Meerssen
40. Martien Teunissen, IJsselstein
41. Wim Albersen, Wierden
42. St. Jenninigs, Engeland
43. Nico Martens, Deurne
44. F. Binsbergen, Babberich
45. Maarten Vogels, Stiphout
46. R. Valkenburg, Leersum
47. E. van der Voort, Someren
48. J. Merton, Utrecht
49. M. Kivits, Utrecht
50. R. Visser, Amsterdam

Ploegenklassement:
1. R & B Glas-Cycle Peugeot
2. Batavus
3. Jan van Erp Tegels 

Fly High, Fall Free

Devin Supertramp

Ah, a peaceful balloon ride far above the tranquil desert - NOT. Tie a bungee to that basket and bounce your way across the sky. Make sure your life insurance is up-to-date, and then check out a whole new way to play.

Wint
1980
Placeholder image