kersenronde

Placeholder image

 

Kersenronde
MierloPlaceholder image

De Historie van de Kersenronde Mierlo

Met alle verslagen & uitslagen, en alle winnaars uit de geschiedenis van de Kersenronde Mierlo.

Placeholder image
Winnaar
of
2012

De Historie van de Kersenronde Mierlo wordt u aangeboden door,

Met medewerking van, FOTOKOOS.

KERSENRONDE – 14 juni.1975

Kersenronde in begin en eindfase spannend
Gerry van Gerwen klopte ploegmakker Henk Botterhuis in de eindsprint
Superieure Jan van Erp-formatie sloeg opnieuw toe!

Enkele duizenden toeschouwers wachtten zaterdagmiddag in Mierlo, aan de eindstreep van de 27e uitgave van de Kersenronde, in spanning af.
Wat zou Gerry van Gerwen doen. Zou hij zijn ploegmaat Henk Botterhuis in een beslissende sprint verslaan of zou hij de student aan de Nijmeegse universiteit voorrang verlenen, zodat de zevende klassieke overwinning voor de Jan van Erp-ploeg opnieuw door een andere renner zou worden behaald.
Gerry van Gerwen liet echter op tweehonderd meter voor de eindstreep al geen twijfel over zijn bedoelingen bestaan.
Resoluut kwam hij vanachter zijn ploegmakker vandaan en won met zeker tien lengten de Kersenronde.
Gerry van Gerwen: ,Natuurlijk heb ik ook aan de mogelijkheid om Henk te laten winnen gedacht. Ik loop echter nog altijd met plannen rond om prof te worden. Olympia's Ronde van Nederland is voor mij tegengevallen. Ik had een grote overwinning brood nodig. Voila, daar is die dan.
" Gerry van Gerwen was op ongeveer twintig kilometer voor de eindstreep van deze race, die in totaal over 183 km voerde, naar het wiel van de iets eerder gedemarreerde Henk Botterhuis gesprongen. Botterhuis: „Ik heb hem niet zien komen. Hij had maar een korte tussensprint nodig om het gat te dichten. Natuurlijk heb je in eerste instantie je bedoelingen, wanneer er een ploeggenoot naar je wiel springt, terwijl je een flinke kloof geslagen hebt. Later denk je weer, misschien had ik het alleen niet gehouden. Met z'n tweeen gaat het altijd iets beter dan alleen.
Ook Andre Gevers deed achter de twee leiders nog vergeefse pogingen. Hij werd vooral door Co Hoogendoorn, drie jaar geleden winnaar van de Kersenronde, op de huid gezeten.
Wel kwam Cor Schuurman uit Breukelen, een renner van de Van Nelle-Lassie ploeg, weg. Hij kreeg Piet van Leeuwen uit Zoeterwoude, opnieuw een renner uit de paarse equipe van Van Erp, mee en omdat Piet van Leeuwen vanzelfsprekend niet overnam, had de Zuid­hollander geen enkele moeite om Cor Schuurman naarde vierde plaats te verwijzen.
Drie renners van Jan van Erp derhalve op het ereschavot in Mierlo. U hoeft zich niet af te vragen wie er winnaar van het ploegenklassement werd.
De Kersenronde kende zaterdag in feite maar twee fasen waarin het er werkelijk spannend aan toeging. Dat was de eerste ronde van 51.4 km en de laatste lus, die over een afstand van 28.1 km ging. Meteen na de start viel de groep in vele delen uiteen. Degenen die niet in de eerste waaier hadden plaatsgenomen vielen onherroepelijk terug.
In eerste instantie kwam ongeveer de helft van de ruim honderd deelnemers bij elkaar. Hierin zat op dat moment niet meer de van Zantvoortrijder Wiel de Ruyter. Hij was na nauwelijks tien kilometer ten val gekomen en werd met een gebroken sleutelbeen naar het ziekenhuis in Venray afgevoerd.
Een nieuwe breuk in de groep, dit na 21 kilometer, in de omgeving van Someren - Eind, was er de oorzaak van, dat de kopgroep werd uitgedund tot 21 renners.
Vier kilometer verder hadden deze leiders Bas van Lamoen, Nico Rinkel, Kees van de Wereld, Piet van der Kruijs, Gerry van Gerwen, Henk Botterhuis, Mat. Dohmen, Andrd Gevers, Henk Lubberding, Piet van Leeuwen, Jules Bruessing, Co Hoogendoorn, Jan Huisjes, Theo Hogervorst, Jan Adams, Henk van Kilsdonk, Eric Visschers, Sjaak Schuitemaker, Gerrit Brokelman, Jo van Pol en Frits Sluper al een voorsprong van 25 seconden.
Twee renners legden zich echter nog niet bij de meerderheid van de kopgroep neer. Harry Buckx en Cor Schuurman. Zij begonnen aan een felle achtervolging en sloten juist voor het einde van de eerste ronde bij de eersten aan. Jan Olde Meule, Frans Francissen, Gerard Tabak, Cor Tuit, Tonny Gruyters, Piet Kessels, Alex Bongers, Peter van Lieshout, Tinus de Lange, Ger Hermans en Freddy Beckers kwamen ook zeer dichtbij, maar stranden in het zicht van de haven.
De laatste honderd meter konden zij niet overbruggen.
De rest van de strijd speelde zich af tussen de 23 renners die hierboven worden genoemd.
Nico Rinkel was de eerste die moest afhaken, echter niet omdat hij de man met de hamer op bezoek kreeg, maar door domme pech. Kilometers lang joeg de Amstelvener achter de groep aan, maar uiteindelijk moest hij zich toch gewonnen geven.
Andre Gevers deelde na 65 kilometer enkele speldeprikken uit. Het gevolg was, dat Visschers, Sluper, Henk an Kilsdonk, Harry Buckx en Mat Dohmen vooraan moesten lossen.
Tot het ingaan van de laatste lus, met nog ongeveer dertig kilometer voor de wielen, gebeurde er nu vrijwel niets meer. Alleen Bas van Lamoen kwam ten val, maar hij sloot snel weer bij de kopgroep aan.
Bas van Lamoen was zelfs degene die de finale inluidde. Hij ging vljftig meter voor de groep uitrijden, werd weer ingelopen, maar de rust was nu verstoord.
Andre Gevers en Jo van Pol trachtten weg te komen, maar het was uiteindelijk Henk Botterhuis die in de straten van Mierlo succes had. Hij kreeg eerst Andre Gevers naast zich en daarna Gerry van Gerwen, Henk Lubberding en Piet van Leeuwen, allemaal ploegmaten. Ook Co Hoogendoorn en Sjaak Schuurman waren in deze paarse trein meegegaan.
Piet van der Kruijs stopte de groep voorbeeldig af. Het moet gezegd, dat de Helmonder zich bijna voor eigen publiek totaal voor de ploeg opofferde.
Piet van der Kruijs na afloop: „Ik reed vandaag zeer sterk en had best mee kunnen springen. Maar iemand moet toch de aftocht dekken? Ik vind het wel jammer dat ik dat juist hier moest zijn."
De zeven leiders liepen hard weg en achtereenvolgens werden verschillen van 21, 37, 45 sec. en 1 min. 07 sec. gemeten. In Lierop, twintig kilometer was de finish nog verwijderd, sprong Henk Botterhuis, die van de aanwezige persmensen terecht de prestatieprijs kreeg toegewezen, opnieuw.
Hoe de finale verder verliep vertelden wij u in de aanhef.
Opnieuw had de paarse Jan van Erp ploeg bewezen dat, wanneer er collectief wordt opgetreden, geen enkele ploeg de superioriteit kan doorbreken.
Van de 105 vertrokken renners reden 35 de wedstrijd uit.

BRON:Jo de Bruiijn

Uitslag 1975
1. Gerrie van Gerwen, Olland
2. Henk Botterhuis, Sambeek
3. Piet van Leeuwen, Zoeterwoude
4. Cor Schuurman, Breukelen
5. Andre Gevers, Schijndel
6. Co Hoogendoorn, Volendam
7. Henk Lubberding, Voorst
8. Jules Bruessing, Amstelveen
9. Jan Huisjes, Kloosterhaar
10. Piet van der Kruijs, Helmond
11. Gerrit Brokelman, Hardenberg
12. Bas van Lamoen, Vlijmen
13. Sjaak Schuitemaker, Andijk
14. Theo Hogervorst, Pijnacker
15. K. van de Wereld, Nieuwkoop
16. Jo van Pol, Montfort
17. Ger Mak, Schiedam
18. W. Lugtenburg, Zuidland
19. Gerard Tabak, Veldhoven
20. Jan Adams, Heeze
21. Harry Buckx, Born
22. Frans Francissen, Handel
23. Tony Gruyters, Lieshout
24. Tony van Hintum, Eindhoven
25. Frans Thijs, Oploo
26. Piet Kessels, Lieshout
27. J. van der Weijden, Nieuwkoop
28. H. Walton (Canada)
29. G. Gabriels, Oisterwijk
30. Freddy Beckers , Eindhoven
31. E. Waasdorp, Den Haag
32. W. de Ruiter, Hattum
33. R. de Vries, Amsterdam
34. E. Visschers, Swepkhuizen
35. G. Post, Amstelveen

Ploegenklassement:
1. Jan van Erp-Saicis
2. Soka Snacks-Flandria
3. Caballero

Fly High, Fall Free

Devin Supertramp

Ah, a peaceful balloon ride far above the tranquil desert - NOT. Tie a bungee to that basket and bounce your way across the sky. Make sure your life insurance is up-to-date, and then check out a whole new way to play.

Wint
1975
Placeholder image