kersenronde

Placeholder image

 

Kersenronde
MierloPlaceholder image

De Historie van de Kersenronde Mierlo

Met alle verslagen & uitslagen, en alle winnaars uit de geschiedenis van de Kersenronde Mierlo.

Placeholder image
Winnaar
of
2012

De Historie van de Kersenronde Mierlo wordt u aangeboden door,

Met medewerking van, FOTOKOOS.

KERSENRONDE.(1974.06.15)

Ook in afmattende Kersenronde ging Roy Schuiten zijn eigen weg. Nijdige demarrage gaf klassieker bijzonder niveau

We hebben het al zo vaak geschreven: zij die de klas bezitten, behoeven slechts te kiezen. Kunnen dat in vrijwel alle richtingen.
Roy Schuiten, in slechts korte tijd uitgegroeid tot een internationale topper, heeft het allemaal. En ook helemaal. Wat hij vroeger aan krachten domweg achteraan verspilde, wendt de sterke Zandvoorter nu in de spits aan.
Dat hebben we hem menigmaal gezegd. Ook durfden we hem toen gewoon de stomste renner in het peloton te noemen. Nu moeten we (gelukkig) schrijven dat hij de klasrijkste is. De man die alles kan, de man ook die alles wil. Eveneens de man is die alles begeert. Daarmede de juiste en enig goede instelling bezit om werkelijk een groot wielrenner te worden. Evenwel: hoe gaat hij terecht komen? Hoe wordt Roy Schuiten, als hij na de wereldkampioenschappen of begin volgend jaar overstapt naar de beroepsrenners, opgevangen, begeleid, gepousseerd.
Want... al hangt het natuurlijk voor het allergrootste deel van Schuiten zelf af of hij inderdaad carriere wil maken en daarvoor zal hij een enorm doorzettingsvermogen moeten opbrengen zonder goede coaching zal ook hij nauwelijks kans hebben zich volledig te ontplooien.
De formidabele successenreeks welke Roy Schuiten dit seizoen aaneenrijgt (en wie weet wat er nog allemaal volgt) straalt ook voor een zeer voornaam deel of op het werk van baancoach Frans Mahn. Hij heeft Schuiten terug in de wielersport gebracht op een moment dat deze reeds aan het spullen verkopen was en gekozen had om de zaak van z'n overleden vader voort te zetten.
Frans Mahn heeft er uren met Roy en z'n moeder over gepraat. Heeft zelfs aangeboden om in de winter desnoods te assisteren met bestellingen wegbrengen. Als hij Roy maar een paar uur per dag mocht en kon trainen.
Het is allemaal gelukt. Met talloze trainingsritten door de Haarlemmermeerpolder, met vele gesprekken, met het bewust en goed plannen van het seizoen. Met ook een sport verschaffen van bepaalde opdrachten welke volgens Mahn precies in het programma pasten.
Roy Schuiten onderging een soort metamorfose.
De man met de “vrouwenheupen" werd slanker, ging bewuster voor zijn sport leven en groeide naar een status die thans zeer overtuigd is.
Veel overtuigender bij voorbeeld dan zijn nationale achtervolgingstitels, zijn deelname in deze discipline aan wereldkampioenschappen of Olympische Spelen, zijn puike triomfen in de Michelin-Trofee Peugeot tijdritten.
Met het naderende regenboogtoernooi in Montreal voor ogen, heeft Royn Schuiten dan ook meerdere pijlen op zijn boog. Hij zal er zowel in de individuele als de ploegachtervolging op de baan rijden en eveneens de persoonlijke wegwedstrijd.
Voor de ploegentijdrit (100 kilometer) heeft hij wijselijk bedankt. Denkend aan zijn koersdrift van heden en ook afwegend welk een briljante carriere mogelijk voor hem is weggelegd, zouden wij Roy Schuiten liefst alleen in de wegkoers zien.
Volgens Frans Mahn kan hij het echter gemakkelijk aan. Er zit namelijk nogal wat tijd tussen een en ander.
In samenspraak met de KNWU-Sportcommissie wordt hierover trouwens een dezer dagen een definitieve beslissing genomen.
In deze 19e Kersenronde heeft Roy Schuiten duidelijk gedemonstreerd hoeveel werkelijk vermogen hij allemaal kan opbrengen. Welk een onvoorstelbaar tempo hij uit z'n machtige benen kan persen. Bovendien: hoe hard hij ook in een aankomst kan spurten.
Aad van den Hoek, de sierlijke pedaalridder uit Dirksland, heeft het maar al te duidelijk ondervonden. Hij behoefde op geen enkel “douceurtje" te rekenen.
Na afloop zei Aad van den Hoek dan ook: ,Ik ben nu voor de zoveelste keer tweede geworden. Enfin, Raymond Poulidor is er rijk mee geworden. Maar toch ... wat had ik graag hier gewonnen. Hier in Mierlo reed immers alles? Roy en ik hebben in de finale met elkaar gepraat. We zouden er om spurten. Gewoon rechttoe rechtaan. Ik verloor, maar vertel mij wie hem momenteel kan kloppen. 't Wordt tijd dat ik bij de amateurs opkras."
Roy Schuiten bevestigde een en ander: “Als je de top in de wielersport begeert, moet je niets weggeven. Winnen wat er te winnen valt. Frans Mahn houdt me dat steeds voor. De carrieres van Peter Post en Eddy Merckx zijn er toch ook op gebaseerd? Ik geloof dat het 't enige juiste is. Overigens: weet je hoe en waarom ik demarreerde? Ik miste bij de ravitaillering m'n bidon water. Daar had ik me graag mee afgespoeld, niet om te drinken. Ik kreeg zo verschrikkelijk de pest in dat ik dacht: nu, dan zullen ook de anderen lijden. Ze moesten er meteen aan. Toch een lastige koers hier. Ook misschien wat onverantwoord met zoveel vertrekkers.
" Er zijn inderdaad wat valpartijtjes geweest. Geen ernstige gelukkig. Bovendien stapten velen reeds na de eerste omloop af.
Daardoor kreeg deze opnieuw voortreffelijk georganiseerde Kersenronde, het levenswerk van wijlen Willem Steenbakkers voor wie bij de start een minuut stilte in acht werd genomen een min of meer glad en strak verloop.
Gecompleteerd met een vroege uitlooppoging die na een reeks speldeprikken warempel tot een succesvolle onderneming uitgroeide.
Vooral toen Roy Schuiten en Aad van den Hoek na een eminente jacht kwamen aansluiten en ook de sterke Henk Botterhuis met zijn ploegmakker Henk Lubberding (wederom schitterend gereden) en Henri Buckx mede op de eerste rij kwamen.
Reeds voorop zaten toen Herman Snoeijink (ook een kracht van importantie en komende zaterdag in Hoogerheide zeker een van de grote favorieten), Henk Hamers (prettige verrassing), Jan Ubachs (eindelijk), Jo van Pol (spijtig door een lekke band weggevallen), Ben van Zandvoort, Cor Tuit en Geert Oosterbosch (een drietal sterke regionale “kleppers") alsmede de steeds meer op de voorgrond tredende Ton ter Harmsel en de wat betreft het grote werk veel te veel in de schaduw blijvende Bert Broere.
De rest, de vele kopstukken in het peloton, heeft hen eerst aan de streep terug gezien. Het was per traditie in Mierlo ook weer zo ver, zo warm en zo vermoeiend.
KOERSVERLOOP
Eerste omloop (51,4 km) : Ruim 150 renners aan het vertrek voor 19e Kersenronde van Mierlo. Albert Scheffer en Rinie van Lieshout plooien de eerste “rimpel", André Gevers rijdt lek doch komt snel terug, Gerard Tabak springt ook even naar voren. Evenals Juul Bruessing en Piet Kessels, vervolgens Aad van den Hoek en Sjef de Jong alsmede Wim Rooijakkers.
Het speldeprikken blijft doorgaan, Jo van de Rijdt, Frits Schur, Ton ter Harmsel en Piet Franken houden zich er ook mee bezig.
Intussen is Jo de Boer na pech bezig aan een helse achtervolging (vanaf de start werd in een enorm tempo gereden), heeft Albert Scheffer na een lek bandje weer kunnen aansluiten en is ook Wim van Bakel opnieuw in de groep terug. Vooraan weten Wim de Louw, Sjaak Schuitemaker, Cor Spapens, Henk Mutsaarts met Ton ter Harmsel en Piet Franken 20 seconden te nemen.
Er volgt evenwel een nagenoeg volledige hergroepering. In het vermoeiend lome weer stappen vele renners na de eerste omloop af, na pech komen zowaar toch wat achterblijvers terug.
Tweede omloop (102,8 km) : Demarrage van Herman Snoeijink, Henk Hamers, Jan Ubachs, Jo van Pol, Ben van Zandvoort, Ton ter Harmsel, Bert Broere, Cor Tuit en Geert Oosterbosch.
Kort daarop rijdt ook het tweetal Roy Schuiten Aad van den Hoek in een strakke pace naar voren en volgen Henk Lubberding, Henk Botterhuis en Henri Buckx eveneens dit voorbeeld.
Binnen een ommezien hebben deze veertien renners twintig seconden.
Achteraan formeren Frits Pirard, Johan van de Meer en Wil van Helvoirt even een jachtgroepje, maar de koplopers drijven de voorsprong van 27 naar 33, naar 45, naar 58, naar 1.30 min. en zelfs tot 1.46 min. op.
Sterk, heel sterk begint Jan Aling aan de achtervolging. Prompt sluit Gaby Minneboo bij hem aan en ook weten Frits Pirard en Jimmy Kruunenberg nog mee te gaan. Een en ander sorteert evenwel geen enkel effect meer.
De koplopers hebben reeds ruim twee minuten voorsprong. Jo van Pol start na een lekke band af.
Derde omloop (154,2 km) : In verband met het bloedhete weer is er in deze omloop verzorging toegestaan.
Roy Schuiten mist z'n kruik water en is daarover zo kwaad, dat hij gelijk demarreert. Met uiterste inzet weten ook Aad van den Hoek, Henk Botterhuis en Henk Hamers aan te “slaan". Binnen de kortst mogelijke tijd heeft dit viertal een volle minuut voorsprong.
Op drie minuten achterstand hebben veertien renners, te weten Fred van Lachterop, Frits Pirard, Sjaak Schuitemaker, Gerard Tabak, Henk van Kilsdonk, Cor Schuurman, Gerry van Gerwen, Piet van der Kruijs, Gaby Minneboo, Juul Bruessing, Henk Smits, Peer Maas, Gerrie St. Nicolaas en “Broer" Geldens een stevige „patrouille" weten te formeren. Daar weten Dick Groen, Bas van Lamoen, Theo Smit, Mick Bennett, Andre Gevers, Harrie van den Berg en Jac Spijkerboer nog bij aan te sluiten.
Een nog verder doorgedreven poging van Schuurman en St. Nicolaas zet echter evenmin zoden aan de dijk. Men is in het “achterland" duidelijk gezien".
Vierde omloop (182,3 km) : Even loopt de voorsprong van de vier koplopers, bij wie bet meeste werk door Roy Schuiten en Aad van den Hoek wordt gedaan, terug. Zelfs tot minder dan een minuut. Als men daarover een boadschap krijgt, wordt er weer even flink aan getrokken.
Bij het ingaan van de finale, de laatste kilometers, gooien zowel Roy Schuiten als Aad van den Hoek de twee anderen los.
Samen komt het Ketting­-Shimano tweetal toch nog 28 seconden vooruit.
Roy Schuiten wint na een sterke eindsprint.

BRON: JAN BALDER

Uitslag 1974
1. Roy Schuiten, Zandvoort
2. Aad van den Hoek, Dirksland
3. Henk Botterhuis, Sambeek
4. H. Hamers, Munstergeleen
5. Herman Snoeijink, Denekamp
6. Bert Broere, Oudenbosch
7. Ton ter Harmsel, Lage Zwaluwe
8. Geert Oosterbosch, Eindhoven
9. Jan Ubachs, Amstenrade
10. Cor Tuit, Valkenswaard
11. B. van Zandvoort, Weert
12. Henri Buckx, Born
13. Henk Lubberding, Voorst
14. Theo Smit, Halfweg
15. Henk Smits, Baarlo
16. Peer Maas, Zevenbergen
17. Dick Groen, St. Pancras
18. Freddy Beckers, Eindhoven
19. Broer Geldens, Valkenswaard
20. Frits Pirard, Breda
21. Bas van Lamoen, Haarsteeg
22. G. St. Nicolaas, 's-Gravendeel
23. André Gevers, Schijndel
24. Henk van Kilsdonk, Mierlo-Hout
25. Fred van Lachterop, Amsterdam
26. Jac Spijkerboer , Best
27. Gerard Tabak, Veldhoven
28. Toon van der Steen, Etten
29. Juul Bruessing, Amstelveen
30. Gerry van Gerwen, Olland
31. J. Schuitemaker, Andijk
32. Cor Schuurman, Breukelen
33. Piet van der Kruijs, Helmond
34. Mick Bennett, Engeland
35. Gerard van 't Geloof, Lage Zwaluwe
36. W. Schuurhuizen, Rotterdam
37. Jo Maas, Eijsden
38. M. van den Heuvel, Geffen
39. A. Dekkers, Udenhout
40. C. Filippini, Mierlo-Hout
41. N. Hendriks, Heemskerk
42. Jan Overweg, Amsterdam
43. Peter Nieuwenhuis, Amsterdam
44. Johan van de Meer, Geleen

Ploegenklassement:
1. Ketting-Shimano
2. Tegelhandel Jan van Erp
3. Eikemans Nobra

Fly High, Fall Free

Devin Supertramp

Ah, a peaceful balloon ride far above the tranquil desert - NOT. Tie a bungee to that basket and bounce your way across the sky. Make sure your life insurance is up-to-date, and then check out a whole new way to play.

Wint
1974
Placeholder image