kersenronde

Placeholder image

 

Kersenronde
MierloPlaceholder image

De Historie van de Kersenronde Mierlo

Met alle verslagen & uitslagen, en alle winnaars uit de geschiedenis van de Kersenronde Mierlo.

Placeholder image
Winnaar
of
2012

De Historie van de Kersenronde Mierlo wordt u aangeboden door,

Met medewerking van, FOTOKOOS.

KERSENRONDE (16 juni).1973

Mierlose Kersenronde rijders zuchtten onder tropische warmte.
WIL VAN HELVOIRT NAAR KNAPPE TRIOMF

Om nu te zeggen: tjonge, tjonge wat een geweldige koers, wat een boeiend stuk wielersport heeft de 18e uitgave van de Mierlose Kersenronde te zien gegeven!
Het zou de waarheid tarten, al moet er zeker bij worden aangehaald dat de warmte weinig inspiratie bood.
Op zo'n uitzonderlijk mooie dag als voorbije zaterdag, zou men zich beter laven op een terrasje aan een schuimend glas bier of onderuit hangend in een luie stoel het gezwoeg van anderen observeren. Wielerjongens trekken zich daar evenwel niets of niemendal van aan. Energiek en ambitieus storten zij zich in het geweld, willen dat is hun bewonderenswaardige instelling nu eenmaal presteren. In weer of geen weer. Trotseren regen en kou, koesteren zich in de zon, aanvaarden het ook wanneer de “koperen ploert" het asfalt doet smelten, het zweet met stralen langs hun lichaam laat vloeien.
Daar kan men, neen moet men respect voor hebben. Zeker als er zo'n 180 kilometer voor de wielen liggen, men bij, herhaling onder het finishdoek doorkomt en de verleiding om af te stappen met iedere kilometer groter wordt.
Ze hebben het in de Kersenronde niet gedaan. Althans de helft niet. Ze zijn aan de “klus" begonnen en hebben deze zo goed mogelijk volbracht. Met winst of verlies, verheugd of gedesillusioneerd.
Dat laatste is zeker van toepassing als we de zo ongelukkige Frits Sluper nog huilend en krimpend van pijn op straat zien liggen. Ernstig neergesmakt. Resultaat: een nauwelijks hersteld sleutelbeen (tijdens vijfde etappe Olympia's Ronde van Nederland overkwam hem hetzelfde) opnieuw gebroken en een flinke hersenschudding. Het zit de man uit Kerkrade dit seizoen wel heel erg tegen. Hopelijk komt de Limburgse klimmer er er weer vlug bovenop, kan de Hebro-Flandria renner misschien al die tegenslag eens omzetten in voorspoed.
Met de 21 jarige Wil van Helvoirt gaat het dit seizoen uitstekend. Vorig jaar reeds kondigde de Tilburger zijn komst aan in de Omloop van de Krimpenerwaard, die dit jaar geen doorgang kon vinden. Ook toonde Van Helvoirt zich in de Eindhovense Avondvierdaagse 1972 de beste.
Bij Caballero hielden manager Frans van den Enden en ploegleider Gerard Peters zijn escalade" allerbest in de gaten. Die “bleke" had meer in zijn mars, die “witte" kon zelfs klassiekers winnen.
Na een prachtig seizoen op de winterbaan, waarop hij met Gerry van Gerwen (waar is de Jan van Erp-Hutchinson renner toch?) diverse koppelkoersen won en in jeugdzesdaagsen schitterde, was het in Zuid-Holland al raak. Met een formidabele eindsprint, nuchter, koel, berekend.
Van Helvoirt deed het daarna even wat minder spectaculair, maar reed toch een behoorlijke Olympia's Ronde van Nederland nadat hij met Caballero in de Franse etappe-wedstrijd Ruban Granitier Breton ook sterk zijn gezicht had laten zien.
LATE ONTKNOPING
Vorige week behaalde hij zo'n beetje op een been het Brabants wegkampioenschap, kon daarmede z'n negende triomf van dit seizoen noteren en ging opgewekt aan de slag in de Mierlose Kersenronde.
Een klassieker die door WSV De Kersenlanders, in het bijzonder door de heren Willem Steenbakkers en Wim Weijmans, altijd machtig fijn wordt georganiseerd en waar men altijd wordt overladen door een spontane gastvrijheid.
't Zag er zaterdag naar uit, dat het „zwete" zou worden. Bovendien een flinke afstand. De renners konden er aan.
Aanvankelijk nam men het dan ook gemakkelijk op. Met weliswaar een hoog tempo, dat Piet van der Kruijs kennelijk nog beste wilde demonstreren. De oud winnaar dartelde dan ook een poosje weg, vergaarde een seconde of twintig voorsprong, moest toen evenwel capituleren en mocht vervolgens meedoen met allerlei jachten en vluchten die het gehele strijdtoneel hebben beheerst.
In zo zoverre was deze Kersenronde dan ook beslist levendig. Achteraan hebben we het schitterende terugkomen van Freddy Beckers (werd helaas door de eerste materiaalwagen na z'n lek bandje voorbij gereden) gezien, raakten we in vervoering over de wijze waarop Peter Borghs (Van Dijk Verwarming) uit Overloon maar liefst twee keer vlak achter elkaar zo'n inspannende karwei klaarde (bij z'n derde ,platvaller" was het evenwel gebeurd) en hoe ook in een later stadium de zich zo bijzonder leuk ontwikkelende Jimmy Kruunenberg (Michelin) binnen de kortst mogelijke tijd weer terug kon komen nadat ook hij nogal hard ten val was gekomen en kort daarna zelfs een nieuw wieltje moest steken.
En dat in de periode toen de beslissing zich aankondigde. Ploegleider Joop Stoop heeft met hem een zeer goede greep gedaan: „de Kruun" kan als hij goed blijft luisteren en zichzelf de kans geeft, weleens een topper gaan worden. Misschien zelfs volgend jaar al.
Was het steeds weer Ton van der Spiegel die zowat alle jachten leidde, in de uitslag hebben we hem niet meer kunnen ontdekken. Waarschijnlijk heeft de Voorburger de laatste kleine omloop niet meer gereden. Was hij teleurgesteld de uiteindelijke slag, die na veel vergeefse probeersels dan toch uit de bus kwam, te hebben gemist? Of viel ook hij ten prooi aan de verlammende hitte dan wel aan pech of een valpartij ?
Zijn taak werd evenwel prachtig overgenomen door Wim Gomes (Rotterdam), die met Wil Bellemakers (Neerkant), Jan Adriaans (Haps) en Nico Vermeulen (Amsterdam) na zo'n honderd kilometer de benen nam.
Direct achter dit viertal formeerden Herman Shoeijink, Co Hoogedoorn, de winnaar '72 was troumens met iedere belangrijke vlucht mee , Henk Mutsaars, Harrie Lunenburg, Jan Overweg, Henk Smits, Henk Hamers en Wim de Louw meteen een bijzonder goed samenwerkende patrouille.
En tja, toen hebben Gerrie Knetemann (komt gelukkig weer wat terug na z'n inzinking) en Wil van Helvoirt eventjes van onder uit de zak moeten halen om niet evenals de rest volledig naar het “niemandsland" te worden gereden.
„GEZIEN"
De voorsprong groeide vlug, was in een mum van tijd tot een dikke minuut uitgelopen.
Weliswaar hebben Bert Scheuneman, Jos Schipper, Peter Kuys, Bas Lamoen, Theo van de Berk en Ben Liebregts (De Koning-Genderen zat er met vier man dus wel sterk bij), Gijs Nederlof, Herman Franssen, Hans Koot, Freddy Beckers en een van de grootste animatoren voor die tijd, Jan Lenferink, nog een zeer sterke jacht op gang proberen te brengen, maar het was gewoon te laat.
In alle opzichten, ze waren “gezien".
Aan de spits voelde Co Hoogedoorn veel voor een prolongatie. Hij demarreerde, maar. . . en waarschijnlijk weet hij dat zelf het best kon dan niet meteen in een hoog tempo vallen.
Latere winnaar Wil van Helvoirt heeft ons dat ook bevestigd. „Hoogedoorn demarreert goed, maar kan niet doorgaan. Neen, weet je wie ontstellend hard reed? Die Henk Mutsaars van Jan van Erp, Eerlijk, voor hem had ik de meeste vrees. Niet zozeer voor “Kneet", want die zoekt echt nog naar z'n grote vorm. Alhoewel je het met dat manneke toch ook nooit weet. Verder hield ik natuurlijk alle anderen speciaal ook die Henk Smits uit Baarlo goed in de gaten."
Voor Wil van Helvoirt, die aan het wiel van Gerrie Knetemann de spurt kon inzetten en zo nog die dekselse Henk Mutsaars deze sprong in de laatste vijfhonderd meter hard weg counterde, had het eigenlijk weinig problemen opgeleverd.
Hij was zelfs niet in het minst getekend, is zich nu sterk aan het voorbereiden op het nationaal wegkampioenschap komende zaterdag.
Men kan hem gerust in het favorieten­rijtje plaatsen ...

BRON: JAN BALDER

Uitslag 1973
1. Wil van Helvoirt, Tilburg
2. Herman Snoeijink, Denekamp
3. Harrie Lunenburg, Loosbroek
4. Jan Overweg, Amsterdam
5. Wim de Louw, Stiphout
6. Wil Bellemakers, Neerkant
7. Wim Gomes, Rotterdam
8. Henk Smits, Baarlo
9. Jan Adriaans, Haps
10. Co Hoogedoorn, Zwanenburg
11. Henk Mutsaars, Schijndel
12. Gerrie Knetemann, Amsterdam
13. H. Hamers, Munstergeleen
14. N. Vermeulen, Amsterdam
15. Jan Lenferink, Geesteren
16. Bas Lamoen, Haarsteeg
17. Freddy Beckers, Eindhoven
18. Ben Liebregts, Vlijmen
19. Gijs Nederlof, Maarssen
20. Hans Koot, Eindhoven
21. Piet Kuys, Vlijmen
22. H. Franssen, Uden
23. Bert Scheuneman, Veendam
24. T. van de Berk, Helvoirt
25. Jos Schipper, Baarn
26. Jan Ruckert, Amsterdam
27. Andre Gevers, Schijndel
28. K. Heine, Tilburg
29. Ties Verschuyten, Son
30. M. Verhagen, Eerde
31. Piet Kessels, Lieshout
32. Toon Gruijters, Lieshout
33. J. Kruunenberg, Zwanenburg
34. Piet de Jong, Tilburg
35. Frans Thijs, Oploo
36. G. van Helmont, Veldhoven
37. J. Spijker, Kampen
38. J. Coorsmans, Breda
39. J. Deckers, Obbicht
40. Fred van Lachterop, Amsterdam
41. G. Gabriels, Oisterwijk
42. Jan Adams, Heeze
43. M. Maessen, Elsloo
44. J. Feiken, Veendam
45. P. Slikker, Broek op Langedijk
46. G. Koop, Wateringen
47. G. Post, Aalsmeer
48. C. Brouwer, Amstelveen
49. Henk van Kilsdonk, Mierlo-Hout
50. Jan Spetgens, Someren
51. M. Kaandorp, Alkmaar
52. W. Hooyen, Tilburg
53. Cor Tuit, Valkenswaard
54. L. Welten, Moergestel
55. J. van der Kooy, Den Haag
56. Jan van Boxmeer, Erp
57. C. Filippini, Mierlo-Hout
58. Jan van Diepen, Geldrop
59. Martien Lijten, Nuenen
60. J. Konijn, Zaandam
61. J. Driedonks, Eindhoven
62. M. Dohmen, Born
63. J. van Lieshout, Heemskerk
64. A. Oprins, Gilze

Ploegenklassement:
1. Caballero
2. Jan van Erp-Hutchinon
3. De Koning-Genderen

Fly High, Fall Free

Devin Supertramp

Ah, a peaceful balloon ride far above the tranquil desert - NOT. Tie a bungee to that basket and bounce your way across the sky. Make sure your life insurance is up-to-date, and then check out a whole new way to play.

Wint
1973
Placeholder image