kersenronde

Placeholder image

 

Kersenronde
MierloPlaceholder image

De Historie van de Kersenronde Mierlo

Met alle verslagen & uitslagen, en alle winnaars uit de geschiedenis van de Kersenronde Mierlo.

Placeholder image
Winnaar
of
2012

De Historie van de Kersenronde Mierlo wordt u aangeboden door,

Met medewerking van, FOTOKOOS.

KERSENRONDE.(1962.06.30)

THEO RUTTEN zegevierde in de 7e Kersenronde

Nog veertig kilometers of daaromtrent neem het ons niet kwalijk, we hebben niet met het meetlint op de weg gelegen en ook de jaarijkse en steeds belangrijker wordende wielerronde ter gelegenheid van het befaamde Kersenoogst feest in en rond Mierlo behoorde weer tot het verleden.
We joegen in de pijlsnelle “Wielersport" Renault van Hugo van Steenbergen naar het front van de naar een hoogtepunt in deze koers strijdende vlucht en jachtgroepen.
Daar zagen we, ergens tussen het eeuwenoude Helmond en de weelderige streek rond Someren, de renners schouder aan schouder strijden, om vervolgens in een enerverend sprintgevecht de degens met elkaar te kruisen om de zege.
Daarin beleefde de 24-jarige boerenzoon Theo Rutten uit Leende de dag van z'n leven, toen hij na een venijnig duel met de Limburger Frans Evers uit Linne de overwinning uit het vuur sleepte.
Terwijl de Eindhovenaar Aad van Kemenade nogmaals toonde tot de groten van het nationale amateurgilde te behoren. Immers, een derde plaats in deze 195 kilometerstrijd, nog wel voor Chris Broekmans en niemand minder dan kampioen Gerard Wesseling, plus Martien de Jong, Gerben Karstens, Martien van Ginneken en, Piet Cooremans, de vluchtgroepaugrand complet, nog toch zeker wel heel mooi worden genoemd.
Ook al hadden we dan gedacht, dat Ad van Kemenade nog wel iets meer had bewaard voor de beslissende eindsprint in de Mierlose Marktstraat. Het leek ons of hij daar op de prachtige Mierloseweg maar steeds zat te rekenen, hoeveel punten hij nu wel verzamelen kon voor het klassement om het Zilveren Stuur.
Want ieder moment zat hij angstig om te kijken naar een peloton, waarin ook de Amsterdammer Henk Cornelisse moest huizen.
Die deelde met hem op dat moment nog de eerste plaats voor de duizend gulden waard zijnde prijs van Bredabier en „Sport en Sportwereld".
Maar de grote groep zat op dat moment meer dan een minuut achter ... Het was een enerverend slot, een mooi sprintgevecht tot besluit van een goed georganiseerde en welgeslaagde Kersenronde, die weliswaar een vrij vlak beeld gaf, maar in zeer hoog tempo werd gereden, waardoor vluchters weinig of geen kansen kregen.
Een wedstrijd, waaruit Toon Simons Drie Hoefijzers Bredabier-ploeg voor de zoveelste maal zegevierend uit de strijd kwam, dank zij Martien de Jong, Jaak van der Kloot en Andre van Aert, zij het slechts met een punt verschil op de kolenmannetjes van Relou. Frans Evers had het hoofd moeten buigen voor Theo Rutten, maar zal stellig worden bejubeld door de bestuurders van de wielerclub „Maastricht".
Omdat hij veertig kostbare punten uit het S. Pellegrino-klassement sleepte en daardoor zijn club een ruime voorsprong gaf op de Swift Combinatie uit Leiden, met De Pedaalridders uit Made als derde.
In de eerste zeventig kilometer is er heel weinig gebeurd. Er werd geen enkele vlucht gemeld en we hielden ons in de eerste twee ronden slechts bezig met het noteren van pechvogels en lossers.
Al heel vroeg stond Jan van Pelt met defect, evenals Konstapel, waarna we Zuurbier uit Venlo met een zuur gezicht zagen lossen . Het ging dan ook zo bar hard. Vooral langs de Zuid-Willemsvaart. Daardoor verloor hat peloton in de tweede ronde eerst Leo van Dongen door pech (deze kwam weer prachtig terug), de Hagenaar Kuiten een jongen die polio-patient was, maar op medisch advies aan wielrennen moest doen , Hilbrink, Dijkman, van de Gracht, van Eyk en, door pech, de Brabander Moerdijk.
Inmiddels vormde zich een kopgroepje met Moon, Piet Cooremans, Paul en Jack van der Kloot, die echter niet ver kwamen.
We gingen weer door met pechvogels te noteren: van de Berg uit Hardinxveld, Wim de Jager (die later weer bij kwam) en Siegers. Ook Snepvangers kreeg een lek bandje, maar kon eveneens weer op prachtige wijze in het peloton terugkomen.
Er vormde zich toen voor Heeze een kopgroep van acht man: Brekelmans, Nico Lute, Mesters, Boog, Linders, Lelieaart, Martien van Ginneken en Karel Leijten.
Het was de inleiding van de grote dingen, die te gebeuren stonden en waaraan Jan Franssen uit Halfweg geen deel meer kon nemen. Hij stond in het begin van de derde ronde bij Helmond met defect. En de Dextro­Energen ploeg verloor ook Mik Snijder door mankement (een gebroken frame) en raakte het peloton Dusseldorp uit Ubergen kwijt door een gebroken vooras. |
Verder losten tientallen anderen en kwam de Eindhovenaar Nobelen na een lekke band weer bij.
Toen viel de beslissende slag, waarvan Martien van Ginneken, een veelbelovende 18-jarige knaap uit Schijf, de aanleiding was.
Vier man sprongen weg: Martien van Ginneken, Theo Rutten, Ad van Kemenade en Cooremans, van wie van Ginneken hardnekkig stand hield, toen een jachtgroep van vijf met Frans Evers, Gerben Karstens,Gerard Wesseling, Chris Broekmans en Martin de Jong naderde.
Een sterk groepje, dat later in gezelschap van de drie anderen eindelijk ook Martien van Ginneken te pakken kreeg.
Wel probeerden Snepvangers en Arie den Hartog hierbij nog aansluiting te krijgen, maar dat bleek vergeefs te zijn.
In de laatste kilometer sprong Gerard Wesseling nog naar voren, poogde ook Martien de Jong het een keer.
Maar hoe het ging weet ge uit de aanhef.

Amsterdam.
BRON:JAN CORNELISSE.

Uitslag 1962
1. Theo Rutten, Leende
2. Frans Evers, Leende
3. Ad van Kemenade, Eindhoven
4. Chris Broekmans, Zevenbergsche Hoek
5. Gerard Wesseling, Halfweg
6. Martien de Jong, Breda
7. Gerben Karstens, Leiden
8. Martien van Ginneken, Schijf
9. Piet Cooremans, Breda
10. Jack van de Kloot, Zundert
11. Bart Solaro, Den Bosch
12. L. Althuizen, Darn Haag
13. Cees van Espen, Arnhem
14. C. Visser, 's-Gravenmoer
15. Wim de Jager, Den Haag
16. Rudie Liebregts, Vlaardingen
17, Nico Lute, 's-Graveland
18. Ande van Aert, Achtmaal
19. T. Brekelmans, Eindhoven
20. M. Paul, Den Haag
21. Louis Motké, Roermond
22. Jan Gisbers, Eindhoven
23. Henk Cornelisse, Amsterdam
24. J. Frakking, Naarden
25. A. Terburg, Beers
26. G. Krabbenbosch, Haarlem
27. M. Hilbrink, Amsterdam
28. W. Oppers, Eindhoven
29. H. aan de Boom, Neer
30. G. Ribbelink, Delft

Ploegenklassement:
1. Breda Bier
2. Relou
3. Toboga
4. Radium
5. De Peel
6. De Haes

Fly High, Fall Free

Devin Supertramp

Ah, a peaceful balloon ride far above the tranquil desert - NOT. Tie a bungee to that basket and bounce your way across the sky. Make sure your life insurance is up-to-date, and then check out a whole new way to play.

Wint
1962
Placeholder image