kersenronde

Placeholder image

 

Kersenronde
MierloPlaceholder image

De Historie van de Kersenronde Mierlo

Met alle verslagen & uitslagen, en alle winnaars uit de geschiedenis van de Kersenronde Mierlo.

Placeholder image
Winnaar
of
2012

De Historie van de Kersenronde Mierlo wordt u aangeboden door,

Met medewerking van, FOTOKOOS.

KERSENRONDE.20-07-1960

Derde Brabantse zege in Kersenronde: Frans Stevens

Tussen de dorpjes Someren en Heeze gebeurde het.
Dáár, met nog 'n dikke vijftien (van de 152) kilometer voor het stuur viel de grote slag in het Peelland en waren de ere­prijzen verdeeld. Want plots waren twee man ontsnapt: de Brabanders Jan van Pelt en Kees Broekmans. Met het “grote mes" voerden zij het tempo na die sprong tot vijftig kilometer per uur op.
De twintig, dertig meters groeiden aan tot twee­honderd meter. Maar zo ver liet de derde Brabander Frans Stevens het niet komen. Met een paar forse rukken had ook hij zich uit de bonte groep los kunnen maken en na een prachtige jacht streek hij als 'n adelaar op en prooi neer.
Maar de kop buigen deden die twee stellig niet. Er ontstond in enkele minu­ten een uitmuntend teamgeest en daaraan was het te dan­ken, dat dit trio niet meer kon worden teruggepakt.
In snelle vaart joegen de drie demarranten over de betonbaan naar Geldrop, om tien minuten later op Mierlo aan te gaan, waar de streep van de lustrumronde van het Kersenoogstfeest lag.
Daar sprong de 26-jarige Frans Stevens nogmaals op de peda­len en gaf in een magistrale spurt zijn tegenstanders geen kans.
Kees Broekmans werd tweede. Nog geen vijftien seconden later stormde een groot peloton door de bochten van de Dorpsstraat en Marktstraat naar de finish van die interessante „klassieker" voor amateurs en onaf­hankelijken.
Een groep waaruit nog een Brabander naar voren sprong: Kees van Amsterdam, die nogmaals toonde een onzer rapste amateurs op de weg te zijn.
Hij versloeg voor de vierde plaats, Lex van Kreuningen, Gerrit Ribbelink, Bert Boom, de Nederlandse kampioen Dirk Groeneweg, en een hele reeks andere gerenommeerde amateurs.
Zo eindigde een 152 kilometerrace door de streek rond Mierlo, door plaatsen als Helmond, Heeze en Geldrop, waarlangs een parcours van 38 kilometer - voor de vijfde maal - door de wielerclub „De Kersenlanders" was uitgezet en waarop voor de derde maal - na Piet Damen (1957) en Lambert v. d. Ven (1958) - een Brabander de bloemen greep, plus een kus van het lieftallige 19-jarige Kersenkoninginnetje Gerda Cuyten, 'n zus van de vroegere amateur Martin.
Het was een levendige koers vol jachten, ondanks het zeer hoge tempo. Want tijdwaarnemer Gerard Vlemminx drukte over de totale afstand slechts 3 uur 33 minuten 21 seconden af, hetgeen 43,380 km per uur betekende ... Er werd ook fel gejaagd op de vele premies in de dorpen. Want daardoor ontstonden de kopgroepen. Eerst, na pl.m. 30 kilometer, met Freddie Lachterop, Jurrie Dokter, Jan Sonne­mans en Jan Hermes, die echter acht kilometer verder, bij de eerste doortocht van Mierlo, weer waren gegrepen.
Maar door die eerste jacht was de Fries Piet Hoekstra uit Ureterp toen even tussen de wielen uit gegaan en zagen we in die fase van de strijd ook de achtervolgingskampioen Henk Nijdam een kleine achterstand door kettingmalheur wegwer­ken. Later moest hij toch weer van de fiets en gaf toen de pijp aan Maarten. . . Maar langs de Zuid-Willemsvaart, met de wind in de rug, waren in de tweede ronde wear drie man,de ruirnte in ge­sprongen: Cor Schuuring, Henk Jaspers en Martin van Son.
Een trio, dat 50 kilometer verder door Jurrie Dokter en de Zuid-Hollanders Maarten v. d. Klooster en Jos de Waard werd nagejaagd en ook ingelopen, zodat zes man op kop kwamen. Maar het klopte niet.
Dat ploegje sloeg uiteen en voorop ble­ven nog 'n poosje Dokter, Schuuring en De Waard, die echter niet meer dan 34 seconden konden nemen. Maar ook deze vlucht bleek te vroeg te zijn geweest.
Op weg naar Geldrop sprong de Brabander Engel van der Sande weg, kreeg Jan Verstappen in zijn spoor, maar ook dat koppel kwam niet ver.
Zo verging hat ook Vossen, Walravens, Coehorst en Boom na een vlucht, kort na Mierlo-Hout, toen ruim 80 kilometer was gereden. Maar toch word hieruit een hoofdmacht van vijftien man ge­vormd, met voorts: Frans Post, Kooijman, Van San, Roks, Schuuring, Hermes, Lachterop, Van de Meer, Boog en v. d. Klooster.
Maar toen Kees van Amsterdam, Van Kreuningen en Groeneweg langs de Zuid-Willemsvaart in de vierde ronde de jacht op de vluchters leidden, kwam een grote hoofdmacht bijeen, waaruit de in de aanhef genoemde drie zich los maakten.

BRON: JAN CORNELISSE

Uitslag 1960
1. Fr. Stevens, Dussen, 152 km in 3.33.21
2. C. Broek­mans, Zevenbergse Hoek
3. J. van Pelt, Eindhoven z.t.
4. op 15 sec. K. van Amsterdam, Breda
5. L. van Kreuningen, Utrecht
6. G. Ribbelink, Delft
7. B. Boom, Enter
8. D. Groeneweg, Rotterdam
9. L. Coehorst, Tilburg
10. A. Jon­gejan, Rotterdam
11. B. Solaro, Den Bosch
12. M. v. d. Klooster, Rotterdam
13. A. Biemans, Ulvenhout
14. M. Roks, Bosschenhoofd
15. J. Janssen, Nootdorp
16. J. Fransen, Halfweg
17. K: Renes, Nieuwpoort
18. H. den Hartog, Utrecht
19. E. v. d. Sande, Veghel
20. H. de Jong, St. Wille­brord).

Fly High, Fall Free

Devin Supertramp

Ah, a peaceful balloon ride far above the tranquil desert - NOT. Tie a bungee to that basket and bounce your way across the sky. Make sure your life insurance is up-to-date, and then check out a whole new way to play.